Bayramda aşırı et tüketimi sağlığınızı bozabilir

Bayramda aşırı et tüketimi sağlığınızı bozabilir

Sağlık - 2 hafta önce

 Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali Bilgen, Kurban Bayramı'nı sağlıklı ve rahat geçirebilmek için günlük et tüketimine dikkat edilmesi ve aşırıya kaçılmaması gerektiği konusunda uyardı.Bayram sürecine uzun tatil günlerinin eklenmesiyle, besleme konusunda aşırıya kaçınılabileceğini dile getiren Gaziantep Özel Anka Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali Bilgen, sağlık sorunları yaşanmaması açısından dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Bayramda kurban etlerinin bol miktarda yer aldığı menülere, hamur tatlılarının eklenmesi ve fiziksel aktivitenin azalmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyleyen Dr. Bilgen, özellikle sıcak havaların etkisi ile bu olumsuz etkinin daha da artabileceği konusunda uyardı.Dr. Ali Bilgen ciddi sağlık sorunları yaşanmaması için şu önerilerde bulunarak, “Kahvaltı tüm gününüzü etkileyecek önemli bir öğündür. Bu nedenle Kurban Bayramı'nda kahvaltıda hafif ve sağlıklı besinlerin tercih edilmesi oluşabilecek sindirim problemleri yaşanmamasına neden olacaktır. Kurban etlerinin yeni kesim olmasından dolayı sert olması, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açabileceği için, özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etlerini hemen tüketmemesi bekleme şartlarına uygun bir zamandan sonra tüketmesi daha doğrudur. Kesim yapılan etlerin tüketimi için birkaç gün buzdolabında bekletilmesi daha sonra, haşlama ya da ızgarada pişirme yöntemiyle tüketilmesi sağlıklı beslenme için daha uygundur. Et bekletilmediği takdirde kişilerde hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi sıkıntılara yol açabilmektedir. Özellikle kızartma, yağda kavurma, tandır, yüksek ateşte mangal vb. pişirme yöntemler midede oluşabilecek rahatsızlıklara karşı risk faktörü oluşturmaktadır. Etlerin pişerken içine ayrıca yağ ilave edilmemesi, kendi yağında pişirilmesi önemlidir. Et yemeklerinin yanında sofralarda sebze ve salataların bulunması hem yemeklere zenginlik katacak, hem de aşırı et tüketimine karşı sağlıklı ve dengeli bir beslenme sunacaktır" dedi.Kurban Bayramı'nda et tüketimi yaygın olduğu kadar, sakatat tüketiminin de arttığını söyleyen Dr. Bilgen, “Sakatatlar zor sindirilen besinler olduğu için gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemlere neden olabilir. Bu besinler fazla tüketildiğinde kolesterol yükselmesine, karaciğer ve bağırsak rahatsızlıklarına ve uzun vadede ise hastalıklara neden olabilir. Kavurma ve ciğer gibi besinler özellikle bayram kahvaltılarında bu bölgede sıkça tüketiliyor. Bu gibi et ve sakatatların kolesterol içeriği yüksek olması nedeniyle sindirilmesi zordur. Bu sebeple sakatatlar sabah vakti ilk olarak değil, öğle yemeği saatlerinde miktarına dikkat ederek tüketilmelidir ”şeklinde konuştu.Anka Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali Bilgen, özellikle kronik hastalıkları olanların daha fazla risk altında olduğunu belirterek, "Kontrolsüz hipertansiyonu bulunanlar, kan şekeri yüksek seyreden ve insülin kullanan diyabet hastaları, kalp damar sorunu olanlar, reflü hastaları, bağırsak ve karaciğer yağlanması olanlar ile hastalık düzeyinde kilolu olan kişiler sağlıklı bir bayram geçirmek için beslenmelerine daha fazla özen göstermeliler ”şeklinde konuştu.Hareketsizliğin de ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını belirten Dr. Bilgen, "Kurban Bayramı'nda hareketsiz kalınmamalı. En az yarım saat yürüyüş yapmak, bayramın daha rahat geçirilmesini sağlayacaktır. Bunun yanında havalar çok sıcak bu nedenle günlük su tüketimine de dikkat etmeliyiz ve en az 2 ile 2,5 litre su tüketmeliyiz" diye konuştu.

iha 

Haftanın Öne Çıkanları

BÜYÜKŞEHİR ZABITASINDAN TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA KLİMA DENETİMİ

2024-06-08 13:02 - Yaşam

GAZİANTEP’TE HAYDİ’LER İÇİN EKMEK ÜRETİM FABRİKASI KURULDU

2024-06-07 11:10 - Gündem

GASKİ, 11 HAZİRAN SALI GÜNÜ BELİRLİ BÖLGELERDE SU KESİNTİSİ YAPACAK

2024-06-10 10:57 - Gündem

HAYDİ SOFRAYA GAZİANTEP YENİ ŞUBELERİYLE HİZMET AĞINI GENİŞLETİYOR

2024-06-06 10:15 - Gündem

Yılmaz: “Kent lokantaları, artık maalesef ki bir ihtiyaçtır”

2024-06-07 16:07 - Yaşam

Dikkat su kesintisi

2024-06-09 22:33 - Gündem

Gaziantep'te 2,5 milyon TL değerinde kaçak telefon ele geçirildi

2024-06-06 14:29 - Asayiş

arpa ve buğday hasadı başladı

2024-06-06 11:16 - Gündem

Bayramda aşırı et tüketimi sağlığınızı bozabilir

2024-06-13 09:43 - Sağlık

171 milyon TL’lik vurgun

2024-06-07 11:53 - Asayiş

İlgili Haberler

3 yaşındaki çocuğa yanlış teşhisle 2,5 yıl kemoterapi uygulandı

10:36 - Sağlık

Yaz aylarında sıvı tüketiminin önemi

12:01 - Sağlık

Medical Point 'Skolyoz Farkındalık Haftası'na dikkat çekti

10:59 - Sağlık

ASİD Genel Başkanı Dr. Yıldırım’dan Kurban Bayramı mesajı

09:42 - Sağlık

GAÜN sağlık bilimleri enstitüsü YÖK akreditasyonu yolunda

15:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

GIDA DENETİMLERİNDE 4 TON ÜRÜN ELE GEÇİRİLDİ

16:58 - Gündem

EMEKLİLERE ÖZEL “EMEKLİHANE” AÇILDI

16:47 - Gündem

GAZİ TORUNLARI ŞEHİTLER DİYARINDA

16:37 - Gündem

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN FİNANSMAN KAYNAĞINA JANDARMADAN BASKIN

15:38 - Asayiş

GTO, dünya birinciliği aldığı projesiyle kadınları desteklemeye devam ediyor

15:27 - Ekonomi