?>

GİDEREK YAYILAN ZATÜRRE SALGINININ HENÜZ AŞISI YOK AMA TEDAVİSİ VAR

GİDEREK YAYILAN ZATÜRRE SALGINININ HENÜZ AŞISI YOK AMA TEDAVİSİ VAR

Sağlık - 1 yıl önce

SOLUNUM DERNEĞİ TÜSAD ‘YENİ BİR SALGIN MI VAR’ SORULARINA YANIT VERDİ

Giderek yayılan zatürre salgınınhenüz aşısı yok ancak tedavisi var

Solunum Derneği TÜSAD, son günlerde Çin’den başlayarak yayılan zatürre (pnömoni) salgını hakkında bilgi verdi. Çin’den sonra Avrupa’da görülen vaka artışlarına dikkat çeken TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Sözcüsü Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu bilinen bir bakterinin zatürre salgınına neden olduğunu belirtti. Gribal yakınmaların ağırlaşması halinde mutlaka doktora başvurulmasını öneren Kömürcüoğlu, “Mycoplasma pneumoniae’nın henüz aşısı yok, ancak tedavisi var” dedi.

Son haftalarda Çin'de özellikle çocukları etkileyen "gizemli zatürre salgını" haberlere konu olmaya başladı. Çünkü dünyanın farklı noktalarında da vakalar görülüyor. Bu da bazı endişeleri beraberinde getirdi. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) bu konuda kapsamlı bir açıklama yaparak, bu salgın hakkında bilgi verdi. TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Sözcüsü Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, korunmak için nelere dikkat edilmesini anlatırken, bu mikroba bağlı pnömoninin (zatürre) tedavisi bulunduğunu vurguladı.

DSÖ’YE GÖRE YENİ BİR VİRÜS DEĞİL

Kasım ayı ortalarından itibaren Çin’de grip benzeri solunum yolu enfeksiyonu ve pnömoni nedeniyle hastaneye başvurularda artış bildirilmeye başlandığını hatırlatan Dr. Kömürcüoğlu, şu bilgileri verdi: “Bu salgından özellikle çocukların etkilendiği, hastaneye başvuru ve yatış gerektiren zatürre vakalarında artışın görüldüğü bildirildi. Çin’den sonra Orta Avrupa Danimarka ve Fransa’da vaka artışları bildirilmeye başladı. COVID-19 salgınından sonra tüm dünya salgınlar konusunda hassas, bu nedenle ‘yeni bir salgın mı” endişesi oluştu.  Ancak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre; yeni bir mikrop yok. Çin’deki salgında etkenler mevsimsel grip etkeni olan influenza, RSV, SARS-CoV-2 yansıra özelikle çocuklarda yoğun olarak Mycoplasma pneumoniae’ya bağlı olduğunu görüldü.”

HER 4-7 YILDA BİR SALGIN OLUYOR

Mycoplasma pneumoniae’nın aslında mevsimsel solunum yolu enfeksiyonu ve atipik pnömoni etkenleri arasında üst sıralarda yer aldığını ve her 4-7 yılda bir pnömoni salgınına neden olduğunu belirten Kömürcüoğlu, şunları söyledi: “Özelikle 3-7 arası çocuklar ve 40 yaş altı genç erişkinler etkileniyor. Dünya çapında mycoplasma pneumoniae nedeniyle en son vaka artışları 2016-2017 yıllarında bildirilmiş. COVID-19 pandemisi sırasında alınan önlemlerin gevşemesi ve kış mevsiminin gelmesiyle enfeksiyonlarda artış olduğu düşünülüyor.”

YAVAŞ GELİŞİYOR, SÜREÇ UZUYOR

Bu hastalığın belirtileri hakkında ise Kömürcüoğlu şu bilgileri verdi: “Yyavaş gelişen enfeksiyon oluşturuyor, farenjit, trakeobronşit ve pnömoniye neden olabilir. Enkübasyon süresi bir- üç haftaya kadar uzayabilir. Gribal enfeksiyon gibi başlıyor. Başlangıçta öksürük, halsizlik ve baş ağrısı ile başlıyor. En sık bulgular farenjit, boğaz ağrısı, düşük ateş, kas ağrısı; burun akıntısı ve burun tıkanıklığı. Hastalığın yavaş gelişmesiyle semptomlar giderek artmakta, hastalar grip geçirdiğini zannederken zatürreye dönüşebilir bu nedenle ‘yürüyerek gelen zatürre’ hastalığı olarak adlandırılmakta. Gribal yakınmaların ağırlaşarak devam etmesi, öksürük ve solunum zorluğunun artması zatürre açısından uyarıcı, mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.”

HENÜZ AŞISI YOK TEDAVİSİ VAR

Hastalığın bulaşıcı olduğunu belirten Kömürcüoğlu, korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı: “Hastalık öksürük, hapşırık ile ortama yayılan hava yolu sekresyonları ve bunların el teması ile bulaşıyor. Bu nedenle maske kullanımı ve el hjjyenine dikkat edilmesi ve kalabalık yerlerde ortam havalandırılması önemli. Mycoplasma pneumoniae’nın henüz aşısı yok, ancak tedavisi var. Antibiyotik tedavisinden yararlanıyoruz. Kış aylarına girdiğimiz bu günlerde ülkemizde de vaka artışları olabilir, gerekli bireysel koruyucu önlemlerin alınması ve hasta olanların kendilerini izole etmeleri enfeksiyonun yayılmasında önleyici olacaktır.”

haber merkezi

Haftanın Öne Çıkanları

Fadıloğlu’na “Teşekkür Plaketi”

2023-12-11 11:32 - Gündem

GSO ile MEXT Teknoloji Merkezi arasında iş birliği protokolü

2023-12-14 16:33 - Teknoloji

Gaziantep'te silah kaçakçılığı operasyonunda 9 kişi yakalandı

2023-12-15 17:07 - Asayiş

ASKO HOLDİNG'E 3 ÖDÜL

2023-12-12 13:14 - Gündem

Çapraz ateşe tutulan genç hayatını kaybetti

2023-12-12 12:44 - Asayiş

Scooter kazasında ölen lise öğrencisinin ailesinden tepki

2023-12-15 13:26 - Asayiş

Gaziantep'te yağış nedeniyle köprülü kavşakta 5 araç sular altında kaldı

2023-12-09 10:08 - Yaşam

Direksiyon hakimiyeti kaybolan otomobil takla attı: 1 ölü, 1 yaralı

2023-12-12 09:12 - Asayiş

Engelli çocuğunun tedavisi için biriktirdiği 7 bin dolar’ı çalındı

2023-12-14 11:04 - Asayiş

Gazi Yarı Maratonu için bazı yollar trafiğe kapanıyor

2023-12-15 16:22 - Asayiş

İlgili Haberler

Kanseri yendi, sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi

13:10 - Sağlık

SANKO Üniversitesi’nde Yoğun Bakım Hastasında Fizyoterapi Uygulamaları sempozyumu

12:48 - Sağlık

Yürüyemez dediler, ilk adımlarını engelsiz attı

09:04 - Sağlık

Ramazan Bayramı’nda beslenmeye dikkat

11:46 - Sağlık

Bayramda şeker ve tatlı tüketimine dikkat

12:36 - Sağlık

Günün Manşetleri

organize suç örgütüne yönelik operasyonda 7 tutuklama

15:22 - Asayiş

uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

11:56 - Asayiş

Business Summit 25’te HKÜ öğrencileriyle buluştu

11:55 - Eğitim

Kültür turizminde iddialıyız

11:50 - Gündem

ÖZEL GENÇLERDEN JANDARMAYA ÖZEL ZİYARET

11:21 - Eğitim