?>

Kalp dostu yemek: Pirpirim aşı

Kalp dostu yemek: Pirpirim aşı

Sağlık - 2 yıl önce

Gaziantep’te yaz aylarının vazgeçilmezi pirpirim otu, mutfaktaki meşakkatli yolculuğu sonrası çorba yapılarak yaz sofralarını süslüyor.Gaziantep’in tescillenmiş yemekleri arasında bulunan pirpirim aşı, halk arasında bilinen adıyla semizotu, Gaziantep’te pirpirim otu olarak bilinen bitkinin mutfakta çeşitli bakliyatlarla harmanlanmasıyla elde ediliyor. Ferahlatıcı tadı ve besleyici özelliğiyle bilinen pirpirim otu, sağlık açısından birçok hastalığa iyi geldiği ve kalbin dostu olduğu için vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Restoranlarda et kullanılmadan yapıldığı için vejetaryenlerin de en çok tercih ettiği yemekler arasında yer alıyor."Misafirlerimiz pirpirim deyince anlamıyor, semizotu deyince anlıyorlar"Gaziantep’in tescilli yemekleri arasında yer alan pirpirim aşının, yaz aylarında daha çok tüketildiğini belirten Ökkeş Öztürk, “Pirpirim aşı yaptığımız farklı yemeklerimizden birisidir. Mevsimsel bir yemektir, yaz aylarında çıkan pirpirim adını verdiğimiz yani halk arasında semizotu olarak bilinen bitki türünden yapıyoruz. Pirpirim deyince misafirlerimiz anlamıyor ama semizotu deyince ne olduğunu anlıyorlar. Yemekleri tatlandıran pirpirim otu kış aylarında çıkmadığı için, yaz aylarında tüketim daha fazla oluyor ”dedi.“Sağlık açışından kalbin dostudur”Vejetaryenlerin sıklıkla tükettiğini, sağlık açısından oldukça zengin olduğunu ve kalbin dostu olduğunu aktaran Öztürk, “Pirpirim aşı bol bakla türlerinden yapılır. Bunlar dövme, börülce, nohut ve al biber gibi ürünlerdir. Coğrafi işaretli tescilli bir ürünümüzdür. Sadece bu yörede yapılan bir yemektir. İçerisinde et kullanmadığımız için vejetaryenler daha çok tercih ediyor. Sulu yemekler arasında ise beğenilenlerden sadece bir tanesidir. Sağlık açışından kalbin dostudur yani sağlıklı bir yemektir. Bol bakliyat türlerinden yapıldığı için sağlık açısından oldukça zengindir” ifadelerini kullandı.“Pirpirimi kendi çiftliğimizde üretiyoruz”Restorana ait çiftlikte üretilen sebzelerle tescillenmiş lezzetli yemekler sunduklarını söyleyen Öztürk, “Ayda ortalama 2 bin porsiyona kadar satışı bulunmaktadır. Fiyat olarak 120 TL’dir uygun bir fiyattır. Kendi restoranımızın çiftliğinde yetiştirdiğimiz ürünleri burada yemeklerde kullanarak misafirlerimize sunuyoruz. Bu durumdan çok memnun kalıyorlar ve bize teşekkürlerini iletiyorlar. Biz her zaman onlar için buradayız” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep Valisi Kemal Çeber’in 15 Temmuz Milli Birlik ve Beraberlik Günü Mesajı

2023-07-14 13:23 - Gündem

Motosiklet sürücülerine ceza yağdı

2023-07-19 08:51 - Asayiş

Gaziantep’te "Mahallemde Konser var" etkinliği başlıyor

2023-07-19 08:53 - Gündem

Asansörde bıçaklı taciz davasının ilk duruşması görüldü

2023-07-18 09:54 - Asayiş

Önce 2 yaşındaki oğlunu rehin aldı, sonra kendini vurdu

2023-07-18 09:57 - Asayiş

14,07,2023 Gaziantep Günlük Defin Listesi

2023-07-14 16:54 - Gündem

Jandarmadan uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonu: 6 şahıs tutuklandı

2023-07-20 09:29 - Asayiş

Medical Point Gaziantep Merkez Laboratuvarı ikinci kez akredite edildi

2023-07-14 12:24 - Sağlık

jandarmasından 8 bin 412 siteye erişim engeli

2023-07-14 12:27 - Asayiş

Gaziantep Büyükşehir’den engelli depremzedeler için iş birliği

2023-07-14 12:26 - Sağlık

İlgili Haberler

Kanseri yendi, sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi

13:10 - Sağlık

SANKO Üniversitesi’nde Yoğun Bakım Hastasında Fizyoterapi Uygulamaları sempozyumu

12:48 - Sağlık

Yürüyemez dediler, ilk adımlarını engelsiz attı

09:04 - Sağlık

Ramazan Bayramı’nda beslenmeye dikkat

11:46 - Sağlık

Bayramda şeker ve tatlı tüketimine dikkat

12:36 - Sağlık

Günün Manşetleri

uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

11:56 - Asayiş

Business Summit 25’te HKÜ öğrencileriyle buluştu

11:55 - Eğitim

Kültür turizminde iddialıyız

11:50 - Gündem

ÖZEL GENÇLERDEN JANDARMAYA ÖZEL ZİYARET

11:21 - Eğitim

5 milyon TL değerinde ziynet eşyası hırsızlığı

09:55 - Asayiş