?>

Kurban Bayramında beslenme önerileri

Kurban Bayramında beslenme önerileri

Sağlık - 2 yıl önce

 SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Tuba Ustaoğlu, Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketim miktarı ve sıklığının arttığını, bunun da mide, kalp, sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceği uyarısında bulundu.Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, bayramda tüketilen et miktarı ile etin saklama ve pişirme yöntemlerine çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Doymuş yağ içeriğinden dolayı tüketilen et miktarının önemli olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, özellikle kalp, hipertansiyon, böbrek ve diyabet hastalarının ete ilave edilen tuz miktarına da dikkat etmesi gerektiğine vurgu yaptı.Kurban etinin ilk gün sert olmasından kaynaklı sindirim sorunlarının da sık görüldüğünü hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, şu önerilerde bulundu: “Etin bir gün bekletildikten sonra tüketilmesi daha iyi olacaktır. Sindirimi kolaylaştırmak için su tüketimine de dikkat edilmelidir. Özellikle bayram yaz aylarına denk geldiği için günlük 10-12 bardak su tüketilmelidir. Ayrıca et ya da etli yemeklerin dışında bayramda en çok tükettiğimiz besinlerin başında tatlılar gelmektedir. Şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlılar ya da meyve tüketimi tercih edilebilir.”Pişirme yöntemleriEtin pişirme yöntemleri ve miktarına dikkat ederek daha sağlıklı tüketebileceğini hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, pişirme yöntemlerine ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Haşlama yönteminin kullanılması daha az besin ögesi kayıplarına yol açacaktır. Et ızgarada pişirilirken etle ateş arasındaki uzaklık kömürleşmeye neden olmayacak şekilde (en az 15-20 cm) ayarlanmalıdır. Bu hem kanserojen madde oluşumuna hem de vitamin kaybına engel olacaktır. Aynı zamanda çok yüksek ısı etin dış yüzeyinin yanmasına ve fazla su kaybına yol açarak besin ögesi kaybını artırmaktadır. Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etleri mutlaka yavaş ve düşük ısıda pişirmek besin ögeleri kaybı açısından daha iyi olacaktır. Yanında salata gibi C vitamini kaynağı olan besinlerin tüketimi; ette bulunan demirin daha çok emilimine katkı sağlar. Bayramın ilk günü et ağırlıklı beslendiğimiz için diğer günler etli sebze yemekleri tercih edilebilir.”Saklama ve çözdürme işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenlerKurban etini dikkatli bir şekilde muhafaza etmenin besin zehirlenmelerinin önüne geçeceğinden dolayı buzlukta (-2C) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18C) daha uzun süre saklanabileceğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, şunları kaydetti: “Eti çözdürme işleminde de çok dikkat edilmesi gerekir. Çünkü yanlış çözdürme işlemleri besinlerde patojenik mikroorganizmaların çoğalmasına neden olur. Donmuş besinler oda sıcaklığında, tezgahın üzerinde çözdürülmemeli, özellikle buzdolabında çözdürülmelidir. Mikrodalgada veya akan soğuk su altında da çözdürme işlemleri uygulanabilir. Çözülmüş et tekrar dondurulmamalıdır.”

iha 

Haftanın Öne Çıkanları

FERHAT GÖÇER ŞARKILARIYLA GAZİ ŞEHİRLİLERE UNUTULMAZ BİR GÜN YAŞATTI

2023-06-19 12:10 - Magazin

Gaziantep'te başpehlivan Orhan Okulu oldu

2023-06-26 10:18 - Spor

Öztürkmen, Gaziantep’teki yoğun bakım çilesini Meclis gündemine taşıdı

2023-06-22 14:51 - Politika

Kurban Bayramında beslenme önerileri

2023-06-26 10:20 - Sağlık

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NİN TOGG’U GELİN ARABASI OLDU

2023-06-19 16:05 - Gündem

Şehitkamil’deki kurban satış ve kesim yerleri belirlendi

2023-06-24 14:35 - Gündem

Bayram öncesinde baklava kuyruğu

2023-06-22 13:57 - Gündem

Gaziantep polisi kaçakçılara göz açtırmıyor

2023-06-20 16:59 - Asayiş

2. kattan yere çakıldı önce ağladı sonra ayağa kalktı

2023-06-25 09:37 - Yaşam

Şahinbey'de bin 341 pehlivan meydana çıkıyor

2023-06-23 15:13 - Spor

İlgili Haberler

Kanseri yendi, sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi

13:10 - Sağlık

SANKO Üniversitesi’nde Yoğun Bakım Hastasında Fizyoterapi Uygulamaları sempozyumu

12:48 - Sağlık

Yürüyemez dediler, ilk adımlarını engelsiz attı

09:04 - Sağlık

Ramazan Bayramı’nda beslenmeye dikkat

11:46 - Sağlık

Bayramda şeker ve tatlı tüketimine dikkat

12:36 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep'te kesinleşmiş 39 yıl cezası olan şahıs bağ evinde yakalandı

17:43 - Asayiş

aranan 28 şahıs yakalanarak tutuklandı

17:41 - Asayiş

GAZİANTEP BAROSU BAŞKANI AV. BÜLENT DURAN’DAN CHP İL BAŞKANLIĞINA ZİYARET

16:43 - Gündem

Tahmazoğlu: "Turizm bilincini geliştirmeliyiz"

16:26 - Gündem

Şahinbey'de evli çiftlere nakdi destek ve kültürel gezi başvuruları başladı

14:46 - Gündem