USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

112 ACİL ÇAĞRI

İlimiz 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğüne 01.01.2023 – 31.12.2024 tarihleri arasında; 1 yıl içerisinde toplam 4.173.210 adet çağrı gelmiştir.

     112 ACİL ÇAĞRI
09-01-2024 15:06
09-01-2024 15:09
GAZİANTEP

Bu çağrıların 999.035 adedi vaka kaydına dönüşmüş olup Sağlık, Emniyet, Jandarma, İtfaiye, AFAD ve Orman birimlerine aktarılmış ve gerekli ekip sevki sağlanmıştır. Geri kalan 3.174.175 adet çağrının ise acil durum olmayan konularda bilgi alma, danışma veya gereksiz ve asılsız aramalar olduğu görülmüştür. Bu nedenle vaka kaydına dönüşmeyen çağrılarda, çağrı karşılama personeli tarafından cevaplandırılarak sonlandırılmıştır. 

            Vatandaşımız elektrik kesintisinde TEDAŞ’ı, su kesintisinde GASKİ’yi, doğalgaz kesintisinde GAZDAŞ’ı, kapısı kilitli kaldığında çilingiri araması gerekirken 112’yi aramakta ve çağrı yoğunluğuna sebep olmakta, gerçek acil durumlar için arayan vatandaşlarımıza ister istemez engel olmaktadırlar. Bilindiği gibi acil durum hayatın olağan akışında aniden gelişen ve hemen müdahale edilmediğinde can ve mal kayıplarına neden olan acil vakalardır. Bu nedenle vatandaşlarımız 112’yi ararken daha duyarlı olmalı ve 112 Acil Çağrı Merkezini acil durumlar dışında aranmamalı ve boş yere meşgul etmemelidir. Asılsız ve gereksiz art niyetli aramalar genelde imei üzerinden sim kartı kullanılmadan yapılan aramalardır. Ancak unutulmamalı ki bu imei numaralarında bir kimlik numarası gibi cihazlara ait olup, hangi imei numarasının daha önce veya sonra hangi sim kartla eşleştiği BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) tarafından kayıt altına alınmaktadır. Bu şekilde kolayca imei üzerinde kimlik tespiti yapılmakta ve ilgili şahsa idari para cezası uygulanmakta veya adli işlem başlatılmaktadır. Kabahatler Kanunu 42/A maddesi gereğince 2023 yılında 1.250 TL olan idari para cezası 2024 yılında 1.980 TL’ye yükseltilmiştir. Ayrıca tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır. Devamı halinde de ilgili hakkında yasal işlem başlatılmaktadır.

            Bunun yanında acil durumlarda 112’i arandığında vatandaşımız öncelikle sakin olmalı, telaş yapmadan olayın ne olduğunu kısaca çağrı karşılama personeline söylemeli ve kendisine yöneltilen “olay nedir”, “yaralı veya ölü var mı”, “kaç kişi”, “aracın plakasını alabildiniz mi”, “silah kullanıldı mı”, “içeride mahsur kalan var mı” vb. kısa sorulara cevap vermesi ve olay yerine sevkinin hızlı ve doğru sağlanması için de adresi anlaşılır bir şekilde ifade etmesi çok önemlidir. Buradaki adres kavramı iki şekilde olabilir, ya nokta atışı İlçe, mahalle ve meydan adı ile cadde, sokak numarası söylenerek açık adres verilebilir ya da olay mahalline yakın bilindik meydan, kurum ve işletme (okul, camii, alış-veriş, fabrika, firma vb. yer adı ) söylenerek adres tarif edilir. Buradaki amaç çağrı karşılama personelinin olayın doğru belirleyip hangi kurumların olaya müdahale etmesi gerektiğini anlayıp koordinasyonu sağlayarak, doğru yere ekiplerin sevkini sağlamasıdır. Yine çağrı aktarılan kurumlar da olayın türüne göre olay mahalline gerekli personel ve araçlarla müdahale sağlayacaktır.    Bu nedenle vatandaşımızın 112 sistemini anlaması ve buna göre davranması işleri çok daha kolay ve anlaşılır kılmaktadır.     

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ