Gündem

GAZİANTEP VALİLİĞİ

Eylem, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü, Protesto ve Etkinlik Yapılamayacak Yerler

GAZİANTEP VALİLİĞİ
13-01-2023 14:26
13-01-2023 14:29
GAZİANTEP

Eylem, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü, Protesto ve Etkinlik Yapılamayacak Yerler

Amaç

Madde-1 Bu karar Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin düşünce ve kanaatleri açıklama ve yayma hürriyeti kapsamında, ilimizdeki gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak basın açıklamaları vb. faaliyetlerinin, kamu güvenliği açısından düzenlenmesi amacını taşımaktadır.

Kapsam

Madde-2 Bu karar, basın açıklaması ve etkinlik yapacak yerli, yabancı, gerçek ve tüzel kişilerin sorumluluğu ile kamu görevlilerinin görev ve yetkilerini kapsar.

Kanuni Dayanak

Madde-3 Anayasanın 25,26 ve 34. Maddeleri, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, 2559 Sayılı Polis ve Vazife ve Salahiyetleri Kanunu, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu ve 2012/64 Sayılı İçişleri Bakanlığı Genelgesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Genel Esaslar

Madde-4

2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu,

Madde 17 – Bölge valisi, vali veya kaymakam, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması hâlinde yasaklayabilir.

Madde 19 -Bölge valisi, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla bölgeye dahil illerin birinde veya birkaçında ya da bir ilin bir veya birkaç ilçesinde bütün toplantıları bir ayı geçmemek üzere erteleyebilir. Valiler de aynı sebeplere dayalı olarak ve suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması hâlinde; bağlı ilçelerin birinde veya birkaçında bütün toplantıları bir ayı geçmemek üzere yasaklayabilir.

Madde 22 – (….) ile parklarda, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde ve bunların eklentilerinde ve Türkiye Büyük Millet Meclisine bir kilometre uzaklıktaki alan içinde toplantı yapılamaz ve şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez.

Genel meydanlardaki toplantılarda, halkın ve ulaşım araçlarının gelip geçmesini sağlamak üzere valilik ve kaymakamlıklarca yapılacak düzenlemelere uyulması zorunludur.

İl İdaresi Kanunu

Madde 11/C

İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteaallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır.

Vali, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hâllerde on beş günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girişi ve çıkışı kamu düzeni ya da kamu güvenliğini bozabileceği şüphesi bulunan kişiler için sınırlayabilir; belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarını, toplanmalarını, araçların

seyirlerini düzenleyebilir veya kısıtlayabilir ve ruhsatlı da olsa her çeşit silah ve merminin taşınması ve naklini yasaklayabilir.

İçişleri Bakanlığının 02 Kasım 2012 tarih ve 2012/64 sayılı genelgesinin:

Kamuoyu oluşturmak amacıyla şiddet içermeyen, kamu düzenini bozmadan, makul sürede (en fazla iki saati geçmemek üzere) gürültü ve çevre kirliliğine yol açmadan, yaya ve araç trafiğine engel olmayacak sayıda katılımla gerçekleştirilen yazılı veya sözlü açıklamalar basın açıklaması olarak değerlendirilecektir.

Basın açıklaması yapmak amacıyla herhangi bir yerden başka bir yere kamu düzenini bozacak şekilde gösteri amaçlı toplu yürüyüş yapılamaz.

Kamu düzeni ve güvenliğini korunabilmesi amacıyla mülki idare amirliği tarafından yargı kararları ile oluşan içtihat çerçevesinde, basın açıklaması yapılmayacak yerler önceden belirlenebilir. Bu halde belirlenen yerler uygun vasıtalarla önceden duyurulur.

Sivil toplum kuruluşlarının; yönetim denetim genel kurul toplantıları ile üyelerine yönelik kendi tüzüklerine göre yapacakları etkinliklerin dışında halka açık düzenleyecekleri kapalı yer toplantılarında, kamu düzeninin bozulması veya suç işleneceğine dair ciddi emarelerin ortaya çıkması halinde, her defasında yetkili mülki makamın yazılı izni ile ses ve görüntü kaydı yapılabilir.

Basın açıklaması öncesi yapılacak çağrılar ile basın açıklamaları esnasında el ile taşınabilir ses yükseltici cihazlar haricinde ses yükselten cihazlar kullanılamaz, bu amaçlı sabit platform kurulamaz.

Denilmekte olup bu kapsam haricinde olan tüm yürüyüş, eylem, etkinlik, vb. faaliyetler 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu kapsamında değerlendirilecektir.

Basın Açıklaması, Eylem, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü, Protesto ve Etkinlik Yapılamayacak Yerler;

Madde-5 Valiliğe başvuru yapılarak izin verilenler hariç olmak üzere İlimiz sınırları içerisinde;

-Kamu Kurum Kuruluşları ile hassas ve kritik öneme haiz yerler, bunların müştemilatları içerisinde, bahçe, eklentilerinde, giriş kapıları önlerinde ve çevresinde,

- Trafiğin yoğun olduğu genel ve otoyollar,

- İbadethane avluları, eklentilerinde ve çevresinde,

-Eğitim Öğretim Kurumlarında, bahçelerinde, eklentilerinde ve yukarıda belirtilen yerlerin 100 metre yakınında basın açıklaması, oturma eylemi, pankart açma vb. yapılamaz.

Cezai İşlem

Madde-6 Yukarıda alınan kararlara uymayan sorumlular ve iştirak edenler hakkında, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesine göre idari ceza uygulanarak men edilir, faaliyetin kanunsuz hale dönüşmesi durumunda ise Cumhuriyet Başsavcılığına bilgi verilerek savcılık talimatına göre adli işlem yapılacaktır.

Yürürlük

Madde-7 Bu karar yeni bir karar alınana kadar geçerli olup, yayınlandığı gün yürürlüğe girer ve ilgililere tebliğ yerine geçer.

Yürütme

Madde-8 Bu karar hükümleri Gaziantep Valiliği ve bağlı birimler tarafından yürütülür

hisar tv

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER